TY - JOUR ID - 193 TI - بررسی تأثیر میزان مصرف مواد شیمیایی بر ویژگی‎های خمیر کاغذ شیمیایی – مکانیکی از ساقه کلزا JO - پژوهش‌های علوم و فناوری چوب و جنگل JA - JWFST LA - fa SN - 2322-2077 Y1 - 2012 PY - 2012 VL - 17 IS - 2 SP - 1 EP - 22 DO - N2 - این بررسی با هدف ارزیابی تأثیر میزان مصرف مواد شیمیایی بر طبقه‎بندی اندازه‎ الیاف و ویژگی‎های مقاومتی خمیر کاغذ ساقه کلزا انجام گرفته است. خمیر کاغذ با استفاده از مقادیر متفاوت هیدروکسید سدیم (4، 8 و 12 درصد وزن خشک ماده سلولزی) و سولفیت سدیم (8، 10، 12 و 14 درصد وزن خشک ماده سلولزی) و مقادیر ثابت زمان فراوری شیمیایی، دمای حداکثر و نسبت مایع پخت به ساقه کلزا به ترتیب 15 دقیقه و 125 درجه سانتی‎گراد و نسبت 7 به 1، تهیه شد. بازده‏های قابل قبول خمیر کاغذها بین 57 تا 63 درصد و بازده‏های کل بین 1/60 تا 95/68 درصد تعیین گردید. مقدار لیگنین خمیر کاغذها بین 75/19 تا 8/23 درصد و مقدار هولوسلولز آنها بین 1/70 تا 1/73 درصد اندازه‎گیری شد. درجه روانی خمیر کاغذهای پالایش نشده بین 330 تا 653 میلی‎لیتر استاندارد کانادایی بود، که پس از 1000 دور پالایش به 194 تا 301 میلی‎لیتر استاندارد کانادایی کاهش یافت. طبقه‎بندی الیاف خمیر کاغذها نشان داد که میزان الیاف بخش 100R بین 3/46 تا 53 درصد می‌باشد و در اثر پالایش تغییر زیادی نکرد. شاخص مقاومت در برابر کشش خمیر کاغذها بین 25/13 تا 05/15 Nm/g تعیین شده، که در اثر پالایش به 9/14 تا 79/17 Nm/g افزایش یافت. شاخص مقاومت در برابر پاره شدن بین 07/3 تا 36/4 /g2mN.m بود و در اثر پالایش تغییر زیادی مشاهده نشد. شاخص مقاومت در برابر ترکیدن این خمیر کاغذ کم و بین 1 تا 3/1 /g2kPa.m محدود می‌باشد. این ویژگی در اثر پالایش افزایش یافته و به حداکثر /g2kPa.m2 رسیده است. UR - https://jwfst.gau.ac.ir/article_193.html L1 - https://jwfst.gau.ac.ir/article_193_dad8883675661a59a1645a86aa7c98c0.pdf ER -