%0 Journal Article %T اثر تیمار حرارتی با روغن کلزا بر ثبات ابعادی چوب صنوبر دلتوئیدس %J پژوهش‌های علوم و فناوری چوب و جنگل %I دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان %Z 2322-2077 %D 2012 %\ 12/08/2012 %V 19 %N 2 %P 105-118 %! اثر تیمار حرارتی با روغن کلزا بر ثبات ابعادی چوب صنوبر دلتوئیدس %K تیمار حرارتی %K روغن کلزا %K صنوبر دلتوئیدس %K ثبات ابعادی %R %X هدف اصلی این مطالعه تعیین اثر تیمار حرارتی چوب صنوبر دلتوئیدس با روغن کلزا، بر روی ثبات ابعادی آن بود. برای این منظور، نمونه‌های بدون عیب از برون چوب صنوبر دلتوئیدس با ابعاد 2×2×2 سانتی‌متر تهیه شدند. تیمار حرارتی نمونه‌های صنوبر با استفاده از دایجستر محتوی روغن کلزا در دماهای 180، 200 و 220 درجه سانتی‌گراد و دو زمان 2 و 4 ‌ساعت انجام پذیرفت. تغییرات وزن و حجم نمونه‌ها در اثر تیمار حرارتی در روغن اندازه‌گیری شد. نمونه‌های تیمار حرارتی شده و تیمار حرارتی نشده (شاهد) برای مدت 5 روز در آب غوطه‌ور شدند، سپس میزان جذب آب و تغییرات ابعادی آن‌ها اندازه‌گیری شد. وزن نمونه‌های تیمار حرارتی شده، افزایش و حجم آن‌ها کاهش یافت. بین کاهش حجم نمونه‌ها و افزایش زمان و دمای تیمار رابطه خطی برقرار بود. تیمار حرارتی با روغن کلزا سبب بهبود ثبات ابعاد چوب صنوبر شد. با افزایش دما و زمان تیمار، اثر ضدواکشیدگی (ASE) افزایش یافت، به‌طوری‌که در دمای 220 درجه سانتی‌گراد و زمان 4 ساعت، میزان ASE، 69 درصد بود. جذب آب نمونه‌های تیمار حرارتی شده کاهش یافت، به‌طوری‌که جذب آب نمونه‌های تیمار شده در دمای 220 درجه سانتی‌گراد و زمان 4 ساعت، 7/135 درصد کم‌تر از نمونه‌های شاهد بود. %U https://jwfst.gau.ac.ir/article_959_8e48b03eb316bad91b84cdba3aadd7c1.pdf